razmak

Saopštenja za javnost

 

Saopštenje za javnost

Sarajevo, 28.11.2022. godine

Foto 72

Zbog interesa javnosti i sve učestalijih napada na Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine, oštro demantiramo navode medija o povezanosti rukovodstva Agencije sa osobama koje se dovode u vezu sa kriminalnim radnjama i organiziranim kriminalnim grupama.
Ovakvi navodi pojedinih medija su potpuno neosnovani i proizvoljni.
Analizirajući samo dio informacija koje je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH ustupila tužilaštvima i policijskim agencijama po članu 90. Zakona o OSA-i BiH, a koji navodi da generalni direktor prosljeđuje informacije u vezi sa ozbiljnim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine zvaničnicima i drugim nadležnim tijelima i institucijama bez nepotrebnog odgađanja, od 2018. godine do septembra ove godine operativno je tretirano 49 osoba uz više od 870 informacija koje su prezentovane tužilaštvima i drugim policijskim agencijama.
Za navedene osobe detaljno je obavještajno obrazložena nezakonita aktivnost koja će kasnije biti potvrđena i kroz dešifriranje kriptovanih telefona i aplikacija Sky i Anom.
U toku ove četiri godine, na navedenom prezentovanom uzorku, Tužilaštvo BiH je u vrijeme bivše glavne tužiteljice naše informacije samo primilo k znanju i, prema našoj procjeni, nisu se adekvatno postavili već su obavještajne podatke uzeli sa rezervom i nisu pokretali istrage.
Tek u određenom broju slučajeva policijske agencije i tužioci Tužilaštva BiH su pokretali određene aktivnosti koje su kasnije rezultirale tužilačkim istragama i sudskim procesima.
Obavještjano-sigurnosna agencija BiH je uz saradnju sa međunarodnim partnerskim agencijama godinama unazad ukazivala na potencijalno kriminalne aktivnosti više osoba koje će tek kasnije kroz dešifrovanje aplikacija Sky i Anom biti uhapšene i sudski procesuirane.
Za ove aktivnosti Agencija je dobila priznanja u više navrata od naših međunarodnih partnera.
Bez obzira na sve učestalije napade, koji imaju elemente intenzivnog hibridnog rata, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH će i dalje nastaviti zakonom propisane aktivnosti i sarađivati sa partnerskim agencijama u BiH, regiji i svijetu.
Zaštita sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka su naš glavni zadatak i nikakvi pokušaji destabilizacije plasiranjem lažnih vijesti neće nas omesti u našem radu i odbrani interesa građana i države Bosne i Hercegovine.

OSA/OBA BiH

 

Svečani prijem za partnerske institucije i agencije iz BiH i svijeta

Sarajevo, 29.09.2022. godine

Foto 77   Foto 78   Foto 79   Foto 80

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine organizovala je i ove godine tradicionalni prijem za partnerske institucije i agencije iz BiH i svijeta sa kojima blisko sarađuje.
Bila je ovo prilika da preko 150 predstavnika partnerskih agencija i institucija razmijene iskustva i razgovaraju o sigurnosnim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina, Evropa i savremeni svijet suočavaju.
Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je kod partnerskih institucija i agencija iz Bosne i Hercegovine i svijeta prepoznata kao pouzdan partner u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije, cyber kriminala, krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i opojnim drogama.
Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić zahvalio se saradnicima, te domaćim i međunarodnim partnerima na zajedničkom djelovanju, te poručio da Agencija iz godine u godinu jača svoje kapacitete što u konačnici doprinosi većoj sigurnosti građana i institucija Bosne i Hercegovine.

 

Saopćenje za javnost

Sarajevo, 02.09.2022. godine

Obzirom da je u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini i regionu registrovan veliki broj cyber incidenata motiviran postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite.
Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje cyber napada u Bosni i Hercegovini.
U svakodnevnom smo kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme.
Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine prati sve pokušaje nezakonitih radnji u cyber prostoru u cilju otkrivanju počinilaca i motiva izvršenja cyber napada.

 

Britanski ambasador posjetio Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH

Sarajevo, 30.08.2022. godine

Foto 75   Foto 76

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini NJ. E. Julian Reilly sastao se danas sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanom Mehmedagićem.
Tokom svoje prve posjete Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine ambasador Reilly je potvrdio bezrezervnu podršku Velike Britanije suverenitetu, teritorijalnom integritetu i prosperitetu Bosne i Hercegovine, te naglasio da je Vlada Velike Britanije dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.
Generalni direktor OSA/OBA BiH Osman Mehmedagić zahvalio se Vladi Velike Britanije na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u sektoru sigurnosti.
S obzirom na trenute sigurnosne okolnosti u regionu i svijetu, istaknuto je da se ova saradnja mora intenzivirati kroz nekoliko zajedničkih projekata u narednom periodu.
Sagovornici su saglasni da je jačanje cyber sigurnosti jedan od prioriteta u smjeru zaštite demokratije i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.
Mehmedagić je Reillyju poželio uspješan mandat u BiH i kazao da će Velika Britanija i njene sigurnosne službe u Obavještano-sigurnosnoj agenciji BiH uvijek imati dobrog i pouzdanog partnera.

 

Saopćenje za medije

Sarajevo, 16.08.2022. godine

Tokom nekoliko posljednjih godina intenzivno se vodi hibridni rat protiv insitucija države Bosne i Hercegovine, pogotovo protiv Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Nažalost, napadi na Agenciju i njeno rukovodstvo sve su učestaliji posljednjih mjeseci s ciljem njene destabilizacije.
Ovakvi dobro isplanirani napadi ometaju rad Agencije, ali ne i njeno funkcionisanje. Posvećeni smo svom zadatku, prvenstveno zaštiti interesa Bosne i Hercegovine i njenih građana, borbi protiv kriminala i korupcije i svih prijetnji koji dolaze iznutra ili izvana.
U potpunosti odbacujemo sve navode koji rukovodstvo i Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH dovode u vezu sa osumnjičenima za krivična djela i molimo sve medije da prilikom objavljivanja informacija Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i njenom rukovodstvu pišu na osnovu činjenica i na objektivan način kako se ne bi uznemiravala javnost u Bosni i Hercegovini i ugrožavao integritet Agencije i životi njenih uposlenika.
Također, pozivamo sve partnerske agencije u Bosni i Hercegovini, policiju, tužilaštva i sudove na svim nivoima, da se aktivnije uključe u borbu protiv korupcije i kriminala. Dosadašnja saradnja Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine sa partnerskim organizacijama u našoj zemlji i inostranstvu nikada nije izostala, pa tako neće ni ovaj put.
Obavještajno-sigurnosna agencija BiH nastavlja raditi kao i do sada, u interesu države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana.

 

Vrijedna donacija Savezne Republike Njemačke za Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH

Sarajevo, 16.08.2022. godine

Foto 73   Foto 74

U prostorijama Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, danas je održana svečana primopredaja donacije koju je, preko Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH uručila Vlada Savezne Republike Njemačke kroz aktivnosti Savezne kriminalističke policije (BKA).
Donacija u vidu deset novih putničkih motornih vozila predstavlja nastavak podrške prijateljske Savezne Republike Njemačke Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, a što će dodatno unaprijediti kapacitete Agencije u osiguranju zaštite građana i sigurnosti države, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka.
Generalni direktor OSA/OBA BiH Osman Mehmedagić se zahvalio Ambasadi Savezne Republike Njemačke na kontinuiranoj podršci institucijama Bosne i Hercegovine i sigurnosnom sektoru u borbi protiv sigurnosnih izazova, ističući i značajnu ulogu Savezne Republike Njemačke u osiguranju stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini kroz razne projekte.

 

Saopćenje za medije

Sarajevo, 10.08.2022. godine

Foto 72

Povodom informacije da je u jučerašnjoj akciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske uhapšen i službenik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, želimo poručiti da Agencija u potpunosti podržava rad policijskih i pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini u borbi protiv kriminala i korupcije.
Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine odlučna je u borbi protiv svakog vida zloupotrebe položaja i nezakonitog ponašanja naših uposlenika.
Do sada je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH poduzela sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi zaštitila integritet Agencije i stavili smo se na raspolaganje državnim i entitetskim organima kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Stojimo na raspolaganju istražnim organima i očekujemo brzu i efikasnu istragu.

 

Visoka delegacija NATO-a na sastanku kod generalnog direktora Mehmedagića

Sarajevo, 19.07.2022. godine

Foto 69   Foto 70   Foto 71

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, sastao se danas u Sarajevu sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanom Mehmedagićem.
Na sastanku sa visokom delegacijom NATO-a razgovarano o jačanju saradnje između Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i Alijanse, s fokusom na sigurnosni aspekt i jačanje kapaciteta za kibernetičku odbranu i sigurnost institucija BiH i njenih građana.
Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina značajan i pouzdan partner NATO-a, te da je neupitan njen suverenitet i teritorijalni integritet.
Jedna od poruka sa sastanka je da je saradnja NATO-a i Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine od izuzetne važnosti u ovom trenutku s obzirom na globalna dešavanja.
U tom kontekstu NATO će pojačati saradnju sa sigurnosnim agencijama u našoj zemlji u borbi protiv terorizma i širenja dezinformacija.
Poručeno je da NATO ostaje odlučan u osiguranju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini kao i na Zapadnom Balkanu.

 

Sastanak Generalnog direktora OSA BIH sa pomoćnicima Generalnog sekretara NATO za obavještajne i sigurnosne poslove

Brisel, 23.06.2022. godine

Foto 66   Foto 67   Foto 68

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine gospodin Osman Mehmedagić, zajedno sa delegacijom BiH, sastao se u Briselu sa pomoćnicima Generalnog sekretara NATO za obavještajne i sigurnosne poslove, sa kojima je poveo dijalog o podršci i pomoći BiH u unapređenju sigurnosne situacije u državi.
Generalni direktor OSA-e BiH iskoristio je priliku da posjeti vojni dio Misije BiH pri NATO-u, i tom prilikom sastao se sa šefom vojnog dijela Misije, brigadirom Edinom Fakom.

 

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH obilježila 18 godina postojanja

Sarajevo, 09.06.2022. godine

Foto 63   Foto 64   Foto 65

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine obilježila je 18 godina postojanja.

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine slavi punih 18 godina svoga postojanja. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je na sjednici Predstavničkog i Doma naroda 22. marta 2004. godine usvojila Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, a Agencija je počela sa radom 1. juna 2004. godine.
"Tokom ovih 18 godina, bez obzira na promjenjive okolnosti, istrajali smo u našoj misiji očuvanja i unapređenja sigurnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, te smo uspjeli u velikoj mjeri unaprijediti i modernizirati naš rad", kazao je generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić na svečanosti u Sarajevu.
Kao i do sada, povodom Dana Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, za izuzetan dugogodišnji doprinos ove godine je nagrađeno 13 uposlenika Agencije.
"Zahvaljujući vama, vašem predanom radu, posvećenosti i profesionalnosti, naša Agencija se uspjela etablirati kao profesionalan, pouzdan i cijenjen partner kako među domaćim institucijama tako i među međunarodnim partnerima širom svijeta", naveo je Mehmedagić.
On je ohrabrio uposlenike agencije da i u narednom pariodu ostanu dosljedni svojoj efikasnosti i profesionalizmu kako bi sve sigurnosne rizike i prijetnje sveli na najmanju moguću mjeru.
"Uz zahvalnost svojim prethodnicima i svima onima koji su utkali dio sebe u Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH još jednom vam čestitam vam Dan Agencije i želim vam mnogo uspjeha u vašem plemenitom cilju, a to je zaštita građana i sigurnosti države, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka", zaključio je generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić.
Na svečanosti su, osim nagrađanih uposlenika, prisustovali i rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica i šefovi terenskih kancelarija.

 

Govor generalnog direktora Osmana Mehmedagića na obilježavanju 18. godišnjice Obavještajno-sigurnosne agencije BiH

Poštovane kolege, saradnici i uposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine,

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine počela je sa radom 1. juna 2004. godine. Njenom početku rada prethodili su mjeseci mukotrpnog rada, pregovora i razgovora između više zainteresiranih strana među kojima je i međunarodna zajednica.
U martu 2004. godine, Parlamentarna skupština BiH je usvojila Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine čime je uspostavljen formalno-pravni osnov za početak rada jedinstvene obavještajno-strukture sa teritorijalnom nadležnošću na području cijele Bosne i Hercegovine.
Osnivanje Agencije utemeljeno je i u odredbama Daytonskog mirovnog sporazuma i u Ustavu Bosne i Hercegovine gdje se navodi mogućnost da država uspostavlja dodatne državne institucije i preuzima nadležnosti koje su joj potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 1. juna 2004. godine, Obavještajno-sigurnosna agencije BiH počela je sa radom. To je sigurno jedan od najznačajnijih trenutaka u historiji naše zemlje.
U proteklih 18 godina, OSA/OBA BiH se razvijala profesionalno i tehnički. Zahvaljujući vama i vašim kolegama, predanom radom, posvećenosti i profesionalnosti koju pokazujete iz dana u dan, sa ponosom mogu reći da je Agencija danas vrlo cijenjena institucija kod domaćih i međunarodnih partnerskih službi.
Svjedoci smo poremećene ukupne sigurnosne situacije koja je decenijama bila temelj evropske i svjetske sigurnosti. Protekli period za sve nas je bio vrlo izazovan. Pandemija virusa COVID-19, politička i sigurnosna situacija u državi, regionu i svijetu iziskuju dodatne napore u radu svakog od vas.

Poštovane kolege,

U godini kada naša Agencija obilježava punoljetnost, vi ste se izdvojili po svom radu. Prije svega, čestitam vam na vašem trudu, zalaganju, predanosti i posvećenosti poslu kojim se bavite. Vaš posao je specifičan i sa sobom nosi veliku odgovornost, zahtijeva mnogo znanja, odricanja i strpljenja.
Sa sigurnošću vam mogu reći da smo istrajali u misiji zbog koje je Agencija osnovana, a to je očuvanje i unapređenje sigurnosti u Bosni i Hercegovini i svih njenih građana. Prepreke sa kojima ste se suočavali uspješno ste prevazilazili i zbog toga sam izuzetno ponosan na sve vas.
Uz zahvalnost svojim prethodnicima i svima onima koji su utkali dio sebe u Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH još jednom vam čestitam vam dan Agencije i želim vam mnogo uspjeha u vašem plemenitom cilju, a to je zaštita građana i sigurnosti države, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka.

Hvala vam!

 

Mehmedagić se susreo sa visokom delegacijom obavještajno-sigurnosne službe iz Malezije

Sarajevo, 02.06.2022. godine

Foto 61   Foto 62

Generalni direktor Istražnog odjela Ureda premijera Malezije Nj. E. Datuk Rostam Affendi Salleh susreo se u Sarajevu sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanom Mehmedagićem.
Razgovaralo se, između ostalog, o dosadašnjoj saradnji sigurnosno-obavještajnih službi dvije prijateljske zemlje.
Mehmedagić je tokom sastanka u Sarajevu upoznao Salleha sa dosadašnjim rezultatima Agencije kada je u pitanju borba protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi.
Obostrano je izražena želja da se saradnja u narednom periodu intenzivira u kontekstu razmjene saznanja i podataka zanimljivih za obje zemlje.
Također, generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zahvalio se visokoj delegaciji na pomoći koju je Malezija pružala Bosni i Hercegovini od njenog osamostaljenja do danas.
Generalni direktor Istražnog odjela Ureda premijera Malezije izrazio je čvrstu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

 

Sir Stuart Peach sastao se sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem

Sarajevo, 25.05.2022. godine

Foto 59   Foto 60

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Sir Stuart Peach posjetio je danas Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine i sastao se sa generalnim direktorom Agencije Osmanom Mehmedagićem.
Peach i Mehmedagić su, između ostalog, razgovarali i o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
Na sastanku je istaknuta važnost mira i stabilnosti u našoj zemlji i regionu.
Tokom razgovora Peach je još jednom naglasio da Velika Britanija čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vladavinu prava i demokratske vrijednosti.
Mehmedagić je istakao dobru saradnju sigurnosnih agencija Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, te se zahvalio Peachu i Vladi Velike Britanije na angažmanu i podršci koju nedvosmisleno pružaju Bosni i Hercegovini i njenim institucijama.

 

Komandant EUFOR-a u BiH u posjeti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH

Sarajevo, 10.05.2022. godine

Foto 57   Foto 58

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Wessely sastao se danas sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanom Mehmedagićem.
Razgovarano je o aktuelnim sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu, te unapređenju dosadašnje uspješne saradnje Agencije i EUFOR-a.
Tokom sastanka, generalmajor Wessely i generalni direktor Mehmedagić razgovarali su o pojačanim aktivnostima koje vojna misija Evropske unije poduzima u BiH s ciljem osiguranja mirne i stabilne sigurnosne situacije u našoj zemlji.
Na sastanku je istaknuta važnost nastavka bliske saradnje i razmjene informacija između Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i EUFOR-a s obzirom na aktuelnu situaciju u svijetu.
Generalmajor Wessely još jednom je naglasio da su snage EUFOR-a odlučne da podrže partnere iz BiH u održavanju sigurnog okruženja, te izrazio predanost EUFOR-a mirnoj, multietničkoj i održivoj Bosni i Hercegovini.
Generalni direktor OSA-e BiH zahvalio se komandantu EUFOR-a na dosadašnjoj pomoći i poručio da će se uspješna saradnja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i EUFOR-a nastaviti i u budućnosti.

 

Komandantica NATO Štaba u Sarajevu u posjeti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH

Sarajevo, 22.04.2022. godine

Foto 54   Foto 55   Foto 56

Komandantica NATO Štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha sastala se danas sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanom Mehmedagićem.
Tokom svoje prve posjete Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH generalica McGaha se upoznala sa radom Agencije, dosadašnjim rezultatima i planovima za naredni period.
Također, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Agencije sa NATO štabom u Sarajevu u okviru svojih nadležnosti.
Izraženo je obostrano zadovoljstvo posjetom i razmijenjenim informacijama u oblasti sigurnosti s posebnim osvrtom na dešavanja u Ukrajini.
Komandantica NATO Štaba u Sarajevu je potvrdila podršku institucijama Bosne i Hercegovine u pogledu provođenja reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora i osiguranju sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
Generalni direktor OSA-e poželio je uspješan mandat generalici McGaha te je još jednom izražena želja za nastavkom odlične saradnje između Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i NATO Štaba u Sarajevu.

 

Susret ambasadora SAD u BiH Michaela J. Murphyja i generalnog direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića

Sarajevo, 05.04.2022. godine

Foto 52   Foto 53

Novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovni Michael J. Murphy i njegova zamjenica Deborah Mennuti sastali su se danas sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanom Mehmedagićem.
Tokom svoje prve posjete Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH u ulozi ambasadora SAD u našoj zemlji, razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.
Generalni direktor OSA-e je upoznao ambasadora Murphyja o aktuelnom stanju sigurnosti u u Bosni i Hercegovini te radom OSA-e na prevenciji i suzbijanju sigurnosnih prijetnji, s posebnim osvrtom na dešavanja u Ukrajini i mogućih implikacija na sigurnosno okruženje u Bosni i Hercegovini.
Ambasador Murphy se zahvalio Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH na partnerskoj saradnji sa sigurnosnim agencijama SAD, te pružio joj punu podršku u borbi protiv terorizma, radikalizma, organiziranog kriminala i korupcije.
Također, ambasador Murphy je tokom ovog sastanka naglasio čvrstu podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te još jednom istakao značaj međusobne saradnje svih sigurnosnih agencija i tijela u Bosni i Hercegovini sa partnerskim agencijama Sjedinjenih Američkih Država.
Generalni direktor OSA-e BiH poželio je novoimenovanom ambasadoru Murphyju dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i zaželio mu uspješan mandat na ovoj poziciji.

 

Sastanak članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH sa čelnicima OSA/OBA BiH

Brčko, 29.12.2021. godine

Foto 49   Foto 50    Foto 51

Nermin Nikšić, predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH i član Komisije Munib Jusufović susreli su se danas u Regionalnom uredu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA/OBA BiH) u Brčko Distriktu sa generalnim direktorom OSA/OBA BiH Osmanom Mehmedagićem, zamjenikom generalnog direktora OSA/OBA BiH Trifkom Buhom i šefom Terenskog ureda OSA/OBA BiH - Brčko Zoranom Tadićem.

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno - sigurnosne agencije BiH razgovarali su sa čelnicima Agencije o aktivnostima u ovoj, ali i planovima za narednu godinu.
"Ovo je prvi u nizu terenskih ureda koje smo obišli. Vrlo je važno da jedna ovakva institucija funkcioniše ovdje u Brčko Distriktu. Ovo je jedna od tačaka gdje je vrlo važno pokazati postojanje državnih institucija jer je Brčko Distrikt pod direktnom ingerencijom države Bosne i Hercegovine. Moram reći da sam zadovoljan s onim što sam čuo od ljudi, a svakako ono na šta trebamo uticati je da pokažemo građanima Brčko Distrikta i Bosne i Hercegovine i da ustvari dajemo sve od sebe da se normalizuju odnosi u BiH, političke tenzije da se spuste i da se vrate sve priče o odlučivanju u institucije sistema", kazao je Nikšić nakon sastanka.
Na sastanku je još jednom naglašeno da su ovakve posjete organima i institucijama koje prirodom svoje djelatnosti potpadaju u nadležnosti Komisije važan element efikasnog parlamentarnog nadzora.
Nikšić i Jusufović su se na terenu na najdirektniji način upoznali sa konkretnim radom uposlenika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te sagledali realno stanje na terenu iz ugla nadležnosti koje ima Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH.
Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH i čelnici Agencije su ovakve posjete ocijenili kao veoma korisne.
Posjeta je, inače, organizirana u skladu sa Godišnjim planom aktivnosti Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH.

 

Direktor Obavještajne agencije Republike Sjeverne Makedonije u posjeti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH

Sarajevo, 21.10.2021. godine

Foto 47   Foto 48

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić primio u radnu posjetu generalnog direktora Obavještajne agencije Republike Sjeverne Makedonije Erollda Musliua.

Čelni ljudi dvije obavještajne agencije razgovarali su o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i o regionalnim pitanjima, dosadašnjoj i budućoj međusobodnoj saradnji i izazovima kojima su trenutno izložene zemlje regije.
Razgovarano je o borbi protiv organizovanog kriminala, ekstremizma, terorizma i radikalizma u regiji i pojavama koje predstavljaju nacionalnu, regionalnu i globalnu prijetnju.
Mehmedagić i Musliu istakli su da je dosadašnja saradnja dvije agencije u ovom kontekstu doprinijela regionalnoj stabilnosti, jačanju vladavine prava i povjerenja građana u obavještajno-sigurnosni sektor.
Također, na sastanku se razgovaralo i o migrantskoj krizi i krijumčarenju ljudima što predstavlja veliki izazov za obje zemlje i regiju obzirom na činjenicu da su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija na tzv. migrantskoj ruti na Zapadnom Balkanu.
Direktori Mehmedagić i Musliu istakli su da je saradnja dvije agencije od izuzetne važnosti za sigurnost dvije zemlje i dobrobit njenih građana.

 

Banja Luka, 08.10.2021. godine

Dana 07. i 08.10.2021.godine u Centru za obuku OSA BiH u Banja Luci održan je dvodnevni radno-konsultativni sastanak, kojem su prisustvovali rukovodni radnici Agencije.
Sastanak je iskorišten u svrhu sagledavanja unapređenja rada Agencije sa akcentom na maksimalnom poštivanju zakonskih i podzakonskih akata, kao i profesionalizma zaposlenika u izvršavanju zadataka iz nadležnosti OSA BiH.
U tom smislu prvog dana analizirana je primjena podzakonskih akata koji regulišu način prikupljanja i obrade podataka. Također, analizirana je i primjena odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka s aspekta zaštite interesa Agencije.
Nakon sagledavanja svih aspekata na navedenom planu konstatovano je da rješenja iz određenih podzakonskih akata koji se odnose na izvore podataka, oblike operativnog rada i evidencija Agencije predstavljaju dobar pravni okvir unutar kojega se mogu provoditi aktivnosti Agencije u pravcu prikupljanja i obrade podataka koji predstavljaju prijetnju za BiH i njene građane.
Drugog dana uz poštivanje načela „potrebno da zna“ održano je nekoliko odvojenih sastanaka rukovodnih radnika iz sjedišta Agencije i terenskih kancelarija, sa zadatkom sagledavanja i definisanja konkretnih zadataka po problematikama borbe protiv organizovanog kriminala, kontraterorizma, kontraobavještajne problematike, kao i obavještajne problematike.
Imajući u vidu aktuelnu situaciju u BiH, navedeni radno-konsultativni sastanci održani su u svrhu definisanja konkretnih zadataka iz nadležnosti OSA BiH, radi podrške policijskim agencijama i drugim organima u BiH, kao i informisanja zakonskih korisnika sa obavještajnim informacijama iz nadležnosti Agencije.

 

Prijem za partnerske institucije i agencije

Sarajevo, 24.09.2021. godine

Foto 45   Foto 46

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine već duži niz godina organizira prijem za partnerske institucije i agencije iz BiH i svijeta s kojima blisko sarađuje.
Ovaj prijem je među našim partnerima prepoznat kao izvrsna prilika za međusobno upoznavanje i uzajamno povezivanje predstavnika različitih agencija iz naše države i svijeta.
Svake godine više od 150 partnerskih agencija i institucija se odazove na prijem. Ovaj prijem pridonosi porastu ugleda naše Agencije u Evropi i u svijetu, kao i prepoznavanju Agencije kao pouzdanog partnera.
Prijemu prisustvuju i predstavnici institucija Bosne i Hercegovine s kojima svakodnevno sarađujemo što, također, pridonosi međusobnom upoznavanju i unapređenju saradnje.

 

Saopćenje za javnost

Sarajevo, 20.09.2021. godine

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine/ Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA/OBA BiH Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH.
U ovom slučaju ćemo zatražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.
Također, bit će upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog ili optičnog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima.
OSA/OBA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo.

OSA/OBA BiH

 

Saopćenje povodom objave u pojedinim medijima da je generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije/ Bezbjednosno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić tajno snimao sastanak sa tužiteljicom Tužilaštva BiH

Sarajevo, 17.09.2021. godine

Kao i mnogo puta do sada kada je u pitanju Obavještajno-sigurnosna agencija/Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, radi se o neosnovanom napadu na OSA/OBA BiH i njenog generalnog direktora Osmana Mehmedagića.
Pozivamo sve relevantne institucije u ovom slučaju da izvrše provjeru ko je snimao zvanični sastanak u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i razgovor između osoba koje imaju pristup tajnim podacima.
Vještačenjem snimka vrlo jednostavno se može utvrditi ko je osoba koja je nezakonito snimala sastanak koji je održan u zvaničnim prostorijama Tužilaštva BiH. OSA/OBA BiH i njen direktor Osman Mehmedagić nikada nisu zloupotrijebili resurse Agencije za bilo koju ličnu svrhu što će se dokazati i u ovom slučaju pokušaja diskreditacije jedne od najvažnijih državnih institucija.
Još jednom pozivamo sve relevantne institucije, kako domaće tako i međunarodne, isključujući Tužilaštvo BiH, da provjere i ustanove ko je neovlašteno snimao zvanični sastanak u Tužilaštvu BiH čiji je domaćin bila glavna tužiteljica Gordana Tadić.
Još jednom ističemo, OSA/OBA BiH i njen generalni direktor nisu učestvovali u ovom očiglednom nezakonitom djelu.

 

Sastanak generalnog direktora OSA/OBA BiH Osmana Mehmedagića i komandata EUFOR-a generalmajora Aleksandera Placera

Sarajevo, 09.09.2021. godine

Foto 44

Danas se generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić sastao sa komandantom EUFOR-a - operacija Althea u BiH generalmajorom Aleksanderom Placerom (Alexander Platzer).
Tema sastanka bila je usmjerena na saradnju između Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i EUFOR-a. Također se razgovaralo i o općoj sigurnosnoj situaciji u BiH. Generalni direktor OSA-e BiH se zahvalio komandantu EUFOR-a na pomoći EUFOR-a u održavanju sigurnog okruženja u BiH i za podršku sveukupnim naporima i sveobuhvatnoj strategiji Evropske unije u BiH. Ovim prilikom izraženo je i uvjerenje da će se uspješna saradnja OSA-e BiH i EUFOR-a nastaviti i ubuduće.
Generalni direktor Agencije je komandantu EUFOR-a zaželio uspjeh u predstojećoj vježbi EUFOR-a “Brzi odgovor 2021” koja će se održati u periodu od 26. septembra do 01. oktobra 2021. godine na jugozapadu Bosne i Hercegovine.

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 02.07.2021. godine

Po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, dana 02. jula 2021. godine, OSA/OBA BiH je predala personalni dosje generalnog direktora, g. Osmana Mehmedagića.
Predmetni dosje je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i isti će biti proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine koji je, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka.

 

Direktor OSA BiH g. Osman Mehmedagić, član delegacije BiH u Austriji

Beč, 15.06.2021. godine

Foto 43

Članak objavljen na portalu Klix

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i čelni ljudi sigurnosnih agencija u BiH na poziv ministra unutrašnjih poslova Austrije Karla Nehammera borave u Beču, gdje su imali niz sastanaka sa kolegama iz MUP-a Austrije.
"Ključna poruka je da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija žele razvijati i intenzivirati saradnju u svim oblastima sigurnosti. Važna tema sastanaka je i saradnja u oblasti migracija, posebno borbe protiv krijumčarenja ljudima, povrataka migranata, te jačanje kapaciteta institucija BiH u oblasti migracija."
U delegaciji BiH su i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić i zamjenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač.

 

Visoka delegacija SOVA-e u posjeti OSA-i

Sarajevo, maj 2021. godine

Foto 42

Dana 20. i 21. maja 2021. godine u posjeti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine (OSA BiH) boravila je visoka delegacija Slovenske obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA) na čelu sa direktorom g. Janezom Stušekom.
Direktor OSA-e, g. Osman Mehmedagić i direktor SOVA-e, g. Janez Stušek, razgovarali su o nastavku dosadašnje uspješne saradnje, posebno u svjetlu predstojećeg predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije i predsjedavanja SOVA-e Grupom za borbu protiv terorizma.

 

Generalni direktor OSA BiH u posjeti Briselu

Brisel, 16.03.2021. godine

Foto 40   Foto 41

Dana 16. marta 2021. godine u sjedištu NATO saveza u Briselu održan je radni sastanak između pomoćnika glavnog sekretara NATO-JISD (Zajednički odjel za sigurnosno-obavještajne poslove NATO-a) Davida M. Katlera (Davida M. Cattlera) i generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

 

Komandant EUFOR-a u posjeti OSA BiH

Sarajevo, februar 2021. godine

Foto 38   Foto 39

Dana 17.02.2021. godine u nastupnoj posjeti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH je boravio novoimenovani komandant snaga EUFOR-a u BiH generalmajor Aleksander Placer (Alexander Platzer) sa saradnicima.
Sa delegacijom EUFOR-a se sastao generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić.
Tokom sastanka se razgovaralo o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i nastavku uspješne dosadašnje saradnje između EUFOR-a i OSA -e.

 

Ministar sigurnosti u radnoj posjeti OSA BiH

Sarajevo, august 2020. godine

Foto 37  

Dana 24.08.2020. godine generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić primio je u radnu posjetu ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića. Tokom sastanka se razgovaralo o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u zemlji, migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma, pandemiji koronavirusa kao i svim izazovima sa kojima se susreće Agencija. Konstatirano je da je Agencija adekvatno poduzela sve potrebne mjere kada je u pitanju pandemija te da se posao neometano odvija. Istaknuta je važnost unapređenja saradnje između OSA BiH i Ministarstva sigurnosti BiH te je obostrano iskazana opredijeljenost za njenim intenziviranjem s ciljem očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

 

Direktor SIPA-e BiH u posjeti OSA BiH

Sarajevo, 05.08.2020. godine

Foto 35   Foto 36

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne/bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić primio je u prvu radnu posjetu novoimenovanog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Darka Ćuluma. Tokom sastanka se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja je ocijenjena kao uspješna te je obostrano iskazana opredijeljenost za intenziviranjem operativne saradnje po pitanju borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija i krijumčarenja lica, ratnih zločina i drugih djela iz nadležnosti dviju agencija, a sve s ciljem očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

 

Ministar sigurnosti u posjeti OSA/OBA BiH

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić primio je u radnu posjetu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. Tokom sastanka se razgovaralo o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u zemlji i izazovima sa kojima se susreće Agencija u odgovoru na krizu izazvanu korona virusom. Konstatirano je da je Agencija adekvatno odgovorila na situaciju i poduzela sve potrebne mjere te da se posao neometano odvija. Također se razgovaralo i o dosadašnjoj saradnji Agencije i Ministarstva sigurnosti koja je ocijenjena izuzetno uspješnom te je obostrano iskazana opredijeljenost za njenim intenziviranjem s ciljem očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

 

Generalni direktor OSA BiH u posjeti Dohi

Katar 13.11.2019. godine

Foto

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić bio je u posjeti u Dohi, Katar. Na sastanku su bili prisutni premijer države Katar Abdullah bin Nasser bin Khalifa, koji je ujedno i ministar unutrašnjih poslova, kao i savjetnik za nacionalnu sigurnost Mohammed bin Ahmed al-Misnad.
Razgovarano je o unaprijeđenju saradnje u oblasti sigurnosti, te je dogovoreno da se odnosi u budućnosti intenziviraju.
Delegacija Bosne i Hercegovine je bila predvođena ministrom sigurnosti Draganom Mektićem s kojim se nalazio i direktor SIPA-e Perica Stanić.

 

Uspješna saradnja Sudske policije Federacije BiH i OSA-e

Sarajevo 10.10.2019. godine

Foto

Dana 10.10.2019. godine na jubileju obilježavanja Dana Sudske policije Federacije BiH Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH dodijeljena je „Zahvalnica za pomoć i podršku u radu Sudske policije Federacije BiH“.

 

Saopćenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH povodom posjete direktora LCS-a

Sarajevo, juli 2019. godine

Foto

Direktor obavještajne agencije LCS (Oman) Nj.E. Janaab Sayyid Mundhir Majid Al Said boravio je u posjeti generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine g. Osmanu Mehmedagiću. Tokom sastanka u sjedištu OSA BiH razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na Bliskom Istoku kao i na Balkanu, s posebnim osvrtom na pitanja borbe protiv terorizma. Iskazano je obostrano zadovoljstvo saradnjom dviju Agencija, te je dogovorena još intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

 

Saopćenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH povodom posjete direktora SHISH-a

Sarajevo, juli 2019. godine

Foto

Direktor obavještajne agencije Albanije SHISH g. Helidon Bendo boravio je u posjeti generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine g. Osmanu Mehmedagiću. Tokom sastanka u sjedištu OSA BiH razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma, ilegalne migracije, organizirani kriminal, kao i o ostalim temama od zajedničkog interesa. Iskazano je obostrano zadovoljstvo bliskim partnerstvom dviju Agencija, te je dogovorena još intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

 

Generalnom direktoru Agencije dodijeljena Zlatna policijska značka

Sarajevo, juli 2019. godine

Foto

Dana 01.07.2019.godine, povodom Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Aljoša Čampara dodijelili su generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću Zlatnu policijsku značku za poseban doprinos u efikasnom izvršavanju poslova i zadataka. Istom prilikom dodijeljena je i kolektivna zahvalnica Obavještajno-sigurnosnoj agenciji za izuzetnu podršku u radu Federalne policije.

Link

 

Visoka delegacija UBK-a u posjeti OSA-i

Sarajevo, maj 2019. godine

Foto

Dana 14.05.2019. godine, Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e, i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u posjetu delegaciju UBK-a (Sjeverna Makedonija), predvođenu direktorom Goranom Nikolovskim.
Tokom posjete razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala kao i svim pitanjima od zajedničkog interesa.
S tim u vezi, saradnja je ocijenjena kao otvorena, intenzivna i produktivna te je na kraju zaključeno da se nastavi trend ovako dobre bilateralne saradnje.

 

Saopćenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH povodom posjete zamjenika direktora CIA-e

Sarajevo, 27.04.2019. godine

Foto

Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država g. Von Bišop (Vaughn Bishop) boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini. Službeni domaćin ove posjete bila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, čiji je direktor g. Osman Mehmedagić, u dio protokola uključio i čelnike drugih policijskih i pravosudnih institucija, s ciljem unaprijeđenja saradnje u budućem radu u suprotstavljanju svim sigurnosnim prijetnjama.

Dana 26.04.2019.g. u sjedištu OSA-e BiH održan je sastanak generalnog direktora OSA-e BiH g. Mehmedagića, i najužeg rukovodstva Agencije, sa zamjenikom direktora CIA-e g. Bišopom. Tokom sastanka je iskazano obostrano zadovoljstvo jakim partnerstvom dviju Agencija, te je dogovorena još intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Nakon sastanka u sjedištu Agencije, upriličen je radni ručak u organizaciji OSA-e BiH, na kojem su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini g. Erik Nelson (Eric Nelson), ministar sigurnosti g. Dragan Mektić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu g. Perica Stanić, zamjenik direktora Granične policije g. Fahrudin Halač, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela g. Mirsad Vilić, direktor Službe za strance g. Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske g. Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH g. Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske g. Darko Ćulum i v.d. direktor Federalne uprave policije g. Ensad Korman. Na radnom ručku se razgovaralo o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o poduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj saradnji svih sigurnosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Zamjenik direktora CIA-e g. Bišop je izrazio podršku Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju svim sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima se suočava te naglasio da će CIA nastaviti podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OSA-e BiH.

Na kraju je posjeta ocijenjena izuzetno uspješnom i produktivnom.

 

Održan sastanak direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Obavještajno sigurnosne agencije BiH

Sarajevo, 27.12.2018. godine

Foto

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i njegov zamjenik Ranko Vuković primili su danas u radnu posjetu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.
Učesnici sastanka su razgovarali o saradnji u protekloj godini ostvarenoj kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju sigurnosne agencije u BiH. Dosadašnja saradnja je ocijenjena izuzetno uspješnom te je obostrano iskazana opredijeljenost za njenim intenziviranjem u narednom periodu s ciljem očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.
Ovom prilikom direktor Direkcije Mirsad Vilić je uručio Zahvalnicu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH direktoru OSA/OBA-e BiH g.dinu Osmanu Mehmedagiću, za izuzetnu saradnju i pruženu pomoć prilikom realizacije brojnih zadataka Direkcije, a koje su u okviru njene zakonske nadležnosti.

 

Visoka delegacija BfV-a u posjeti OSA-i

Sarajevo, juli 2018. godine

Foto

Dana 19.07.2018. godine, visoka delegacija BfV-a (Savezni ured za zaštitu ustava, SR Njemačka) predvođena dr. Hansom-Georgom Maaßenom, predsjednikom, posjetila je sjedište OSA/OBA BiH gdje je domaćin radnog sastanka bio g. Osman Mehmedagić, generalni direktor.
Tokom predmetne posjete razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i šire kao i trenutnim sigurnosnim izazovima.
Na kraju sastanka, obostarano je iskazana opredjeljenost i data apsolutna podrška za nastavak bilateralne saradnje u vezi sa pitanjima od zajedničkog interesa.

 

Radni sastanak predstavnika OSA/OBA BiH i Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, Minstarstva sigurnosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Banja Luka, 18.07.2018. godine

Dana 18.07.2018. godine, u Centru za obuku OSA/OBA BiH u Banjoj Luci, održan je radni sastanak predstavnika OSA/OBA BiH i Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, Minstarstva sigurnosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.
Sastanak je organiziran na inicijativu OSA/OBA BiH s ciljem upoznavanja prisutnih predstavnika institucija o praktičnoj primjeni Zakona o OSA/OBA BiH, a u kontekstu Odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o OSA/OBA BiH.
Tokom sastanka je pojašnjen način djelovanja OSA/OBA BiH, s fokusom na procesu prikupljanja i obrade informacija te zaštite podataka, uz prezentaciju studije slučaja u kome je predstavljeno konkretno djelovanje u otklanjanju prijetnji koje se odnose na sigurnost građana BiH.
Na kraju sastanka je zaključeno da se saradnja između pravosudnog i sigurnosnog sistema mora pojačati u borbi protiv svih prijetnji usmjerenih protiv Bosne i Hercegovine, njenih institucija i građana.

 

Posjeta učesnika OSCE-ove škole „Mladi i sigurnost“ Centru za obuku OSA/OBA BiH

Banja Luka, juni 2018. g.

Foto

Dana 4. juna 2018. godine polaznici OSCE-ove četvrte generacije ljetne škole „Mladi i sigurnost“ posjetili su Centar za obuku OSA/OBA BiH u Banjoj Luci, gdje im je ukratko predstavljen rad Agencije i na taj način omogućeno bolje rezumijevanje njenog položaja i uloge u društvu. Ciljevi ovakvog vida edukacije su, između ostalih, promoviranje saradnje budućih stručnjaka u oblasti sigurnosti, omogućavanje razmjene ideja sa predstavnicima sigurnosnih i odbrambenih struktura u BiH, kao i sa predstavnicima međunarodnih agencija i institucija.

 

Sastanak predstavnika SIPA-e i OSA-e BiH

Sarajevo, maj 2018. godine

Dana 14.05.2018. godine u prostorijama OSA BiH u Sarajevu održan je radni sastanak između predstavnika SIPA-e i OSA BiH. Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim aktivnostima u borbi protiv organiziranog kriminala te je u tom smislu dogovorena saradnja na operativnom nivou koja će se u budućnosti intenzivirati.

 

Visoka delegacija SIA-e u posjeti OSA-i

Sarajevo, april 2018. godine

Foto

Dana 17.04.2018. godine, Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e, i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u posjetu delegaciju SIA-e (Državna obavještajna agencija Bugarske) predvođenu direktorom Dragomirom Dimitrovom.
Tokom posjete razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala kao i svim pitanjima od zajedničkog interesa u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regiji tako i šire.
S tim u vezi, saradnja je ocijenjena otvorenom, intenzivnom i produktivnom te je na kraju zaključeno da se nastavi trend ovako dobrih bilateralnih odnosa.

 

Sastanak predstavnika tužilaštava svih nivoa u BiH i OSA/OBA BiH

Banja Luka, mart 2018. godine

Polovinom marta 2018. godine, u Centru za obuku OSA/OBA BiH u Banjoj Luci održan je radni sastanak između predstavnika tužilaštava svih nivoa u BiH i predstavnika OSA/OBA BiH.
Tokom sastanka razgovaralo se o domenu suprotstavljanja organiziranom kriminalu i sigurnosnim prijetnjama, posebno apostrofirajući odredbe Zakona o OSA/OBA BiH koje reguliraju ovu problematiku. Također, sastanak je iskorišten i da se tužioci upoznaju sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka i ulozi OSA/OBA BiH u njegovoj primjeni.
Na kraju je zaključeno, odnosno data je apsolutna podrška dosadašnjim oblicima saradnje, koje treba nastaviti, podržati i poboljšati, posebno na polju borbe protiv organiziranog kriminala i sigurnosnih prijetnji.

 

Uspješna saradnja FBI-ja i OSA-e

Sarajevo, 18.01.2018. godine

Foto

Dana 18.01.2018. godine u sjedištu OSA-e održan je sastanak između predstavnika FBI-ja i rukovodstva Agencije. Predstavnici FBI-ja su tom prilikom uručili plaketu generalnom direktoru OSA-e BiH gospodinu Osmanu Mehmedagiću i iskazali zadovoljstvo na dosadašnjoj izuzetno profesionalnoj i korektnoj partnerskoj saradnji između ove dvije institucije, sa posebnim osvrtom na angažman Agencije u slučaju „Kandić“.
Na kraju je iskazana obostrana opredijeljenost za daljnju saradnju na polju borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

 

Zajedničko saopštenje za javnost
Visoka delegacija Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u posjeti Bezbjednosno-informativnoj agenciji R Srbije

Sarajevo, 02.11.2017. godine

Foto

Dana 02.11.2017. godine, delegacija OSA-e predvođena Osmanom Mehmedagićem, generalnim direktorom, i Trifkom Buhom, zamjenikom generalnog direktora, posjetila je sjedište BIA-e, gdje ih je dočekao generalni direktor Bratislav Gašić.
Tokom posjete razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i šire, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, te su u vezi s tim dogovorene smjernice buduće saradnju, kao i aktivnosti na jačanju obavještajnih potencijala u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regionu tako i u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine.
Na kraju sastanka je zaključeno da se nastavi trend dobre bilateralne saradnje.

 

Visoka delegacija SOA-e u posjeti OSA-i

Sarajevo, 26.09.2017. godine

Foto

Dana 26.09.2017. godine, Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e, i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u posjetu delegaciju SOA-e predvođenu direktorom Danielom Markićem.
Tokom posjete razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa akcentom na borbi protiv terorizma, organiziranom kriminalu, jačanju obavještajnih potencijala kao i svim pitanjima od zajedničkog interesa u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regiji tako i u relacijama između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S tim u vezi, saradnja je ocijenjena kao veoma produktivna, otvorena i intenzivna na svim poljima, te je zaključeno da ne postoje problemi koje opterećuju odnose dvije sigurnosno-obavještajne agencije.
Na sastanku je također bilo govora o nedavnom Izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije RH te je pojašnjeno da se, kako je i navedeno u Izvještaju, broj pristaša radikalnog tumačenja islama nije odnosio na Bosnu i Hercegovinu već na širu jugoistočnu regiju te je izrečen zajednički stav za još jačim angažmanom u povezivanju regiona po pitanju borbe protiv terorizma. Na kraju sastanka je zaključeno da se nastavi sa trendom dobre bilateralne saradnje.

 

Saopštenje za javnost povodom napada i pritisaka na OSA/OBA BiH

OSA/OBA BiH (u tekstu Agencija) sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa Zakonom o OSA/OBA BiH.  Shodno tome, Agencija prikuplja podatke  o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine.  U prijetnje po sigurnost Bosne i Hercegovine spadaju: prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i prijetnje po globalnu sigurnost, a koje su štetne i po Bosnu i Hercegovinu.

O svim prikupljenim podacima, Agencija kontinuirano i pravovremeno obavještava institucije u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa Zakonom o OSA/OBA BiH, Agencija ostvaruje maksimalnu saradnju sa domaćim institucijama, te asistira prilikom obavljanja poslova iz djelokruga tih institucija.

Također, organi BiH (Parlamentarna komisija za nadzor nad radom OSA/OBA BiH i Izvještajno- obavještajni odbor pri Vijeću ministara BiH) koji prate rad Agencije su redovno informirani o svim pitanjima iz njihove nadležnosti.

Agencija ostvaruje punu saradnju sa partnerskim službama,  kako sa onima  u regiji, tako i sa onima u Evropi i svijetu, s ciljem ustupanja i razmjene obavještajnih podataka iz njene nadležnosti.

Bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno da izvršava svoje zakonske dužnosti i zadatke. Nastavit će saradnju sa svim organima u Bosni i Hercegovini  s ciljem ustupanja  obavještajno-sigurnosnih podataka, te asistirati istim u provođenju njihovih zakonskih nadležnosti.

Također, Agencija će nastaviti sarađivati sa Tužilaštvima na svim nivoima s ciljem obavještavanja istih o počinjenim krivičnim djelima ili preventivno obavještavati o namjerama da se izvrše krivična djela.

U skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, Agencija će procijeniti potrebu obavještavanja javnosti o prijetnjama kojima je izložena Bosna i Hercegovina i svi njeni građani.

 

S poštovanjem,
OSA/OBA BiH

 

Pripadnici OSA-e učestvovali na NATO Advanced Training Course

Pripadnici OSA-e su učestvovali na kursu koji je organiziran od strane Vojne akedemije “General Mihailo Apostolski” - Skoplje, Makedonija, i Bugarske akademije nauka. Tema kursa je bila: „Borba protiv radikalizacije ISIS-a kroz cyber prostor u regionu jugoistočne Evrope“. Predavači su bili eminentni UN/NATO eksperti iz Amerike, Italije, Izraela, Njemačke, Turske, Velike Britanije i regiona jugoistočne Evrope.

 

Korektna i profesionalna saradnja SIPA-e i OSA-e BiH

Sarajevo, 22.02.2017.

Državna agencija za istrage i zaštitu iskazala je zahvalnost na pruženoj pomoći te iskazanoj profesionalnosti i korektnosti službenika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH prilikom realizacije poslova i zadataka na suzbijanju organiziranog kriminala.

 

Pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH učestvovali u radu okruglog stola na temu "Primjena posebnih istražnih radnji u Bosni i Hercegovini"

Sarajevo, 13.12.2016.

Dana 13. decembra 2016. godine, pripadnici Agencije su prisustvovali radu okruglog stola na temu „Primjena posebnih istražnih radnji u Bosni i Hercegovini“, čiji organizatori su bili Centar za sigurnosne studije – BiH (CSS) i Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), te su svojim aktivnim učešćem u tematskim sesijama doprinijeli uspješnoj realizaciji predmetnog skupa.
Okrugli sto je ima za cilj da kroz aktivnu diskusiju svih učesnika analizira trenutno stanje u BiH u vezi sa korištenjem prikrivenih metoda prikupljanja podataka od strane organa za sprovođenje zakona i sigurnosnih službi.

 

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA BiH održala javnu tribinu za predstavnike akademske zajednice u BiH

Sarajevo, 09.11.2016.

U organizaciji Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH u zgradi Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) održana je javna tribina za predstavnike akademske zajednice u BiH.
Na tribini, čiji je cilj bio da se rad obavještajnog sektora približi građanima naše zemlje, posebno akademicima kao najkvalitetnijem dijelu društva, profesori i studenti iz cijele države (sa fakulteta u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Kiseljaku) u razgovoru sa članovima Zajedničke komisije i pripadnicima OSA-e BiH imali su priliku da iznesu svoje stavove o trenutnom stanju sigurnosnog sektora u BiH, kao i svoje sugestije za budući rad, strukturu i profiliranje službenika u obavještajnom sektoru.
Nakon prezentacija o nadležnostima i radu Zajedničke komisije i Agencije, studenti i profesori postavljali su direktna pitanja službenicima OSA-e BiH i članovima PSBiH koji nadziru njen rad.
Ovom tribinom zaključen je ciklus ovogodišnjih aktivnosti na otvaranju obavještajne zajednice prema građanima, nakon što su slične aktivnosti ranije provedene u Mostaru i Banjoj Luci. Partneri Zajedničke komisije na ovom projektu su bili OSA BiH i Norveški institut za međunarodne odnose.

 

Posjeta učesnika OSCE-ove škole „Mladi i sigurnost“ Centru za obuku OSA BiH

Banja Luka, 17.10.2016.

Foto

Dana 17. oktobra 2016. godine, Centar za obuku OSA BiH posjetili su učenici druge generacije škole „Mladi i sigurnost“. Posjetu je organizirao OSCE u saradnji sa Interresornom radnom gupom za praćenje implementacije dokumenata „Sigurnosna politika BiH“ Vijeća ministara. Jedan od ciljeva škole je da se studenti iz oblasti sigurnosti sa univerziteta širom BiH, kao budući stručnjaci u ovoj oblasti, upoznaju sa mjestom i ulogom različitih institucija i oraganizacija unutar bosanskohercegovačkog sigurnosnog sektora. Ovom prilikom, učesnicima škole je predstavljen rad Agencije i omogućen obilazak Centra za obuku.

 

Visoka delegacija SOA-e u posjeti OSA-i

Sarajevo, 13.10.2016.

Foto

Dana 13.10.2016. godine, Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e, i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u uzvratnu posjetu delegaciju SOA-e predvođenu direktorom Danijelom Markićem.
Tokom posjete razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa osvrtom na dosadašnju saradnju po svim pitanjima od zajedničkog interesa. Obostrano je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja bila vrlo produktivna, te je zaključeno da će se nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.

 

Predstavnik OSA-e BiH na regionalnom kursu „Analitičke istražne metodologije – HARM“

Sarajevo, 14 - 27.09.2016.

Zahvaljujući podršci Ambasade Velike Britanije, prestižna britanska tvrtka „Harquebus“ održala je od 14. do 27. septembra 2016. napredni regionalni kurs „Analitičke istražne metodologije – HARM“ u Sarajevu.
Nakon teorijskog upoznavanja, odabrani predstavnici domaćih i nekoliko regionalnih institucija iz obavještajne i vojno-sigurnosne sfere usvojili su najnovije tehnike analitičko-istražnog rada kroz praktične vježbe, što će zasigurno unaprijediti njihovu sposobnost blagovremenog i učinkovitog reagiranja na savremene obavještajno-sigurnosne izazove, kojima je izložena i naša zemlja.
Na kursu je sudjelovao je i predstavnik OSA-e BiH, što je odraz njezine strateške otvorenosti za usvajanje najnovijih tehnika obavještajno-sigurnosnog rada i permanentnu edukaciju njezinih zaposlenica i zaposlenika u svrhu što efikasnijeg izvršavanja zadaća iz domena njezinog rada u skladu s postojećom zakonskom regulativom naše zemlje.

 

Delegacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i State Departmenta u posjeti OSA-i

Sarajevo, 09.09.2016.

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH primio je u posjetu delegaciju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i State Departmenta koju je predvodio ambasador Jake Walles iz Ureda za borbu protiv terorizma. Na sastanku se razgovaralo o modusima proširivanja partnerstva u borbi protiv nasilnog ekstremizma, radikalizma i terorizma kao i identificiranju potencijalnih budućih područja za saradnju. Zaključeno je da Agencija ima punu podršku u daljnjem radu kako bi borba po pitanjima navedenih problematika bila što efikasnija.

 

„Jačanje odgovora krivičnopravnog sistema na terorizam u skladu sa načelima vladavine prava”

Sarajevo, 6. i 7.09.2016.

OSA BiH je učestvovala na seminaru „Jačanje odgovora krivičnopravnog sistema na terorizam u skladu sa načelima vladavine prava” kojeg je 6. i 7. septembra 2016. godine, u Sarajevu, organizirala Misija OSCE-a u BiH.
Seminar je imao za cilj unapređenje preventivnog djelovanja i borbe protiv terorizma kroz efikasno korištenje alata krivičnopravnog sistema kao i pružanje platforme za razmjenu iskustava, uz istovremeno podizanje svijesti o dobrim praksama koje su sadržane u „Rabatskom memorandumu o dobrim praksama za efikasan rad u suzbijanju terorizma u sektoru krivičnog pravosuđa“ Globalnog foruma za borbu protiv terorizma.

 

Sastanak sa predstavnicima Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Ministarstva sigurnosti BiH

Sarajevo, 01.09.2016.

Generalni direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić je učestovao na sastanku koji je organiziran na inicijativu Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, a u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine. Na sastanku su učestvovali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva, njegova ekselencija Edvard Ferguson, te zamjenik komandanta Oružanih snaga i vojni ataše pri Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Učesnici su razgovarali o trenutnim sigurnosnim izazovima koji se nalaze kako pred Bosnom i Hercegovinom tako i globalno. Ovom prilikom je još jednom istaknuta snažna opredjeljenost u očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja u BiH.

 

Sjednica Operativne grupe

Sarajevo, 27.07.2016.

Predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH su prisustvovali zajedničkom sastanku Udarne i Operativne grupe za borbu protiv terorizma koji se održao u prostorijama Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Kao članica Udarne grupe za borbu protiv terorizma, Obavještajno-sigurnosna agencija će u punom kapacitetu, svim raspoloživim sredstvima pomagati rad Operativne grupe, koju čine predstavnici sigurnosnih i policijskih agencija u BiH, kako bi se što efikasnije suprotstavljali izazovima u borbi protiv terorizma.

 

Komandant EUFOR-a u posjeti OSA-i

29.04.2016. Sarajevo

Foto

Generalni direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić je u sjedištu Agencije primio u posjetu šefa snaga EUFOR-a za BiH general-majora Friedricha Schröttera.
Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, istaknuta je dosadašnja uspješna saradnja između EUFOR i OSA-e i data je podrška radu OSA-e BiH na polju sigurnosnih izazova s kojima se svakodnevno susreće.

 

OSA organizovala obuku iz oblasti zaštite tajnih podataka

04.04.2016. Sarajevo

OSA u saradnji sa Državnim bezbjednosnim organima, je organizovala obuku iz oblasti zaštite tajnih podataka za zaposlene u pravosudnim institucijama BiH. Cilj obuke je bio upoznavanje zaposlenih sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka te njihovo osposobljavanje za pravilno postupanje sa tajnim podacima.

 

IOM i OSA - “Pružanje podrške mladim u zajednicama u BiH”

26.02.2016. Sarajevo

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) posjetili su sjedište Agencije gdje se razgovaralo na temu razvoja projekta deradikalizacije mladih. U cilju što bolje realizacije projekta, eksperti OSA-e su na sastanku iznijeli stručno mišljenje o uzrocima, stepenu i izvoru radikalizacije kod stanovništva u BIH posebno kod mladih ljudi.
Na kraju sastanka  je  zaključeno, da se u ovom slučaju mora djelovati  na bazi cijele zajednice, od odgojnih institucija pa do donošenja svih neophodnih zakonskih regulativa u BiH.
OSA potiče i druge vladine i nevladine organizacije da se kroz angažman u lokalnoj zajednici uključe na deradikalizaciji mladih kroz realizaciju raznih obrazovnih, kulturnih i sportskih aktivnosti. OSA ostaje opredjeljena u borbi protiv svih oblika ekstremizma, radikalizma i terorizma.

 

Posjeta generala Davida Petraeusa

25.02.2016. Sarajevo

Sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine posjetila je delegacija američke globalne investicijske kompanije „Kohlberg Kravis Roberts“ (KKR), koju je predvodio penzionisani general David Petraeus gdje se susreo sa generalnim direktorom Osmanom Mehmedagićem. Tema razgovora je bila borba protiv terorizma te aktuelna sigurnosna situacija u BiH i regionu. OSA BiH još jednom je potvrdila svoju opredeljenost u stvaranju što sigurnijeg ambijenta u BiH.

 

Delegacija  Švedske posjetila OSA-u

23.02.2016. Sarajevo

Sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine posjetila je delegacija predvođena ministrom unutrašnjih poslova Švedske, Andersom Ygemanom i ambasadorom Švedske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Frederikom Schillerom, gdje ih je dočekao generalni direktor Osman Mehmedagić.

Tokom posjete razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i šire s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, te su dogovorene smjernice za buduću saradnju po pitanjima navedene problematike.

 

Vojni atašei u posjeti OSA-i

23.02.2016. Sarajevo

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine je 23.februara 2016.  godine organizovala brifing za predstavnike vojnodiplomatskog kora u Bosni i Hercegovini gdje su učesnici bili upoznati o trenutnoj sigurnosno-bezbjednosnoj  situaciji u BiH.

 

Uzvratna posjeta Ministra MUP-a RS-a

18.02.2016. Sarajevo

U uzvratnoj posjeti, Ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač se sastao sa generalnim direktorom Osmanom Mehmedagićem u sjedištu OSA-e. Na sastanku je razgovarano o realizovanoj saradnji u proteklom periodu te su dogovorene zajedničke aktivnosti za naredni period.

 

Izvršni obavještajni odbor

18.02.2016. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić je prisustvovao sastanku Izvršnog obavještajnog odbora, na kojem je podnio izvještaj o radu u proteklom periodu, planiranim aktivnostima iz nadležnosti OSA-e BiH te o aktuelnim pitanjima i potrebama Agencije u narednom periodu.

 

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Norveške u posjeti OSA-e

09.02.2016. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić primio u zvaničnu posjetu savjetnika ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške Olava Reinertsena, skojim je razgovarao o aktuelnim zbivanjima u regionu i Evropi. Obostrano je iskazana opredjeljenost za jačom saradnjom po pitanju trenutnih izazova s kojima se susreću ove dvije zemlje.

 

Mehmedagić i Ujić održali radni sastanak

02.02.2016. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić je održao radni sastanak sa novoimenovanim Direktorom Službe za poslove sa strancima BiH Slobodanom Ujićem. Na sastanku su precizirani modaliteti i pravci buduće saradnje sa akcentom na još bolju i efikasniju razmjenu informacija po svim pitanjima iz nadležnosti ove dvije institucije.

 

Mehmedagić i Vilić održali radni sastanak

08.01.2016. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić je održao radni sastanak sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Čelnici obje institucije su dogovorili pravac buduće saradnje iz nadležnosti dvije institucije.

 

Mehmedagić i Mektić održali radni sastanak

23.12.2015. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić je održao radni sastanak sa Ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Čelnici obje institucije su dogovorili bolju i efikasniju saradnju po svim pitanjima iz nadležnosti dvije institucije.

 

Parlamentarna komisija u obilasku OSA-e

23.12.2015. Sarajevo

Zajednička Komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH, predvođena predsjedavajućim Nikolom Špirićem, obavila je nadzornu posjetu sjedištu OSA-e BiH u skladu sa svojim Planom rada Komisije za 2015.godinu.

 

Mehmedagić i Stanić održali radni sastanak

23.12.2015. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić je održao radni sastanak sa Direktorom Državne agencije za istage i zaštitu Pericom Stanićem. Čelnici obje institucije su dogovorili pravac buduće saradnje sa akcentom na blagovremenu i efikasniju razmjenu informacija po pitanju borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

 

Novoimenovano rukovodstvo OSA BiH upriličilo prvu posjetu MUP-u RS

09.12.2015. Banja Luka

Generalni direktor Osman Mehmedagić i Zamjenik generalnog direktora Trifko Buha su posjetili Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske te se sastali sa ministrom Draganom Lukačem i Direktorom Policije Gojkom Vasićem. Glavna tema sastanka je bila saradnja između OSA-e BiH i MUP-a RS te je dogovoreno intenziviranje obavještajne saradnje po svim pitanjima iz nadležnosti dvije institucije.

 

Sastanak Udarne grupe

03.12.2015. Sarajevo

Delegacija OSA BiH, predvođena Generalnim direktorom Osmanom Mehmedagićem, prisustvovala je sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma. Glavna tema sastanka se odnosila na trenutne aktivnosti u borbi protiv terorizma, praćenje i prevenciju aktivnosti koje su u vezi sa terorizmom.

 

Sastanak sa Hoyt Brian Yee

02.12.2015. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić je prisustvovao sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Hoyt Brian Yee koji je održan u zgradi Predsjedništva BiH. Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u BiH sa aspekta borbe protiv terorizma. OSA BiH je naglasila svoju oprijedeljenost da aktivno učestvuje u antiterorističkoj koaliciji protiv ISIL-a kroz intenzivnu saradnju sa domaćim i međunarodnim partnerima.

 

Mehmedagić održao radni sastanak sa čelnicima MUP FBiH

30.11.2015. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić održao je radni sastanak sa Ministrom unutrašnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom i direktorom Federalne uprave policije Draganom Lukačem. Razgovarano je o stanju sigurnosti u FBiH s posebnim akcentom na nedavne događaje u zemlji i regionu s aspekta borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala. Iskazana je obostrana opredijeljenost za poboljšanjem saradnje radi stvaranja što sigurnijeg ambijenta u zemlji.

 

Mehmedagić i Salihović održali radni sastanak

26.11.2015. Sarajevo

Generalni direktor Osman Mehmedagić, njegov zamjenik Trifko Buha i glavni inspektor Damir Bevanda primili su u radnu posjetu glavnog tužioca Gorana Salihovića s najvišim zvaničnicima Tužilaštva BiH. Na sastanku se razgovaralo o saradnji i obavještajnoj podršci OSA-e u krivičnim postupcima koje vodi Tužilaštvo BiH. Čelnici obje instutucije su naglasili svoju opredijeljenost za što boljom i efikasnijom saradnjom po svim pitanjama iz nadležnosti OSA-e i Tužilaštva BiH.

 

Radni sastanak sa SIPA-om i Tužilaštvom

21.11.2015. Sarajevo

U zgradi Tužilaštva Bosne i Hercegovine  održan je radni sastanak na kom su prisustvovali glavni tužilac, Goran Salihović, Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, Perica Stanić i generalni direktor obavještajno-sigurnosne Agencije, Osman Mehmedagić. Na sastanku su dogovorene daljne zajedničke aktivnosti po pitanju borbe protiv terorizma.

 

Foto galerija

Često postavljana pitanja

Koji su osnovni zadaci Agencije?
Ko i kako kontroliše rad Agencije?
Kako se prikupljaju podaci?
Kako se dobije ovlaštenje za presretanje komunikacija?
Mogućnost zaposlenja u Agenciji?

Više na slijedećoj stranici

Objave za javne nabavke

Više na slijedećoj stranici